KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Pazartesi, 29 Nis 2024

Boşanma davasında davalı süresi içinde yetki ilk itirazında bulunduğundan mahkemece, yetki ilk itirazı ile ilgili olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, bu yön üzerinde durulmadan işin esasının incelenip, karar verilmesi bozmayı gerektirir.

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/8257

K. 2012/6283

T. 19.3.2012

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Davalı kadın süresi içinde yetki ilk itirazında bulunmuş ve mahkemece tarafların yetki ilk itirazı ile ilgili delilleri sorulup, toplanmıştır. Mahkemece öncelikle toplanan bu delillerin değerlendirilip, yetki ilk itirazı ile ilgili olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, bu yön üzerinde durulmadan işin esasının incelenip, karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla, 19.03.2012 tarihinde karar verildi.

KARŞI OY :

Usulü muhakemeye muhalefetten dolayı bir hükmün bozulabilmesi için, bu kusur ve hatanın, hükmü değiştirecek nitelikte olması lazımdır ( HUMK.md.428/son ) . Sonuca etkili değil ise, sırf bu sebeple hüküm bozulamaz.

Davacının, avukat olup, 2000 yılından beri Aydın Barosuna kayıtlı olduğu ve aynı tarihten beri Kuşadası'nda oturduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının yerleşim yerinin Kuşadası olduğunun kabulü gerekir. Boşanma davaları davacının yerleşim yerinde de açılabilir ( TMK. md.168 ). Davalının, yetkiye ilişkin ilk itirazı hakkında yargılama sırasında bir karar verilmemiş ise de, dava, davalı adına vekili tarafından takip edilip, tarafların delilleri toplandığına ve mahkemece işin esası hakkında karar verildiğine göre, yetki itirazı hakkında karar verilmemiş olmasının böyle bir durumda sonucu etkisi olmayacaktır. Davalının yetkiye ilişkin temyiz itirazlarının reddi ile işin esasının incelenmesi gerektiği düşüncesiyle sayın çoğunluğun " yetki itirazı hakkında olumlu olumsuz bir karar verilmesi gerektiğine" ilişkin bozma görüşüne iştirak etmiyorum.

Tags: boşanma avukatı | boşanma davaları uzmanı | boşanma davası | boşanmada yetki | bursada boşanma avukatı | çağlayanda boşanma avukatı | istanbulda boşanma avukatı | perpada boşanma avukatı | yetki ilk itirazı | yetkili mahkeme


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.