KAYDUL

HUKUK


Mahkeme Kararları » Medeni Hukuk »
Çarşamba, 01 May 2024

Aile mahkemesi kurulmayan yerlerde boşanma davası aile mahkemesi sıfatı ile asliye hukuk mahkemelerinde görülür

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2004/7589

K. 2004/10777

T. 28.9.2004

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün temyiz eden erlerAysel geldi. Karşı taraf tebligata rağmen gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 2/2. maddesinde, "...aile mahkemesi kurulamayan yerlerde, bu kanun kapsamına giren dava ve işlere, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Asliye Hukuk Mahkemesince bakılacağı" hükme bağlanmıştır.

A.'da Aile Mahkemesi kurulmamıştır. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 13.3.2003 tarihli 97 sayılı kararında "...Aile mahkemesi kurulmayan yerlerde, aile mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işlere halen bu davalara bakmakta olan Asliye Hukuk Mahkemelerinde bakılmaya devam olunacağı" kararlaştırılmıştır. Buna göre davaya "Aile Mahkemesi sıfatıyla" bakılmaya devam edilmesi gerekirken, görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.09.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Tags: boşanma davası | boşanma davası avukatı | boşanma davasında nafaka | bursada boşanma avukatı | ista | istanbulda boşanma avukatı | perpada boşanma avukatı | tazminat avukatı


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.