KAYDUL

HUKUK


Makaleler » Borçlar Hukuku »
Pazar, 28 Nis 2024

Noter İşlemlerinde Notere Karşı Açılacak Tazminat Davaları

1-      "Noterlerin hukuki/tazminat sorumluluğu", Noterlik Kanunu'nun 162. maddesinde "Stajiyer, kâtip ve kâtip adayları tarafından yapılmış olsa bile noterler, bir işin yapılmamasından veya hatalı yahut eksik yapılmasından dolayı zarar görmüş olanlara karşı sorumludurlar.

Noter, birinci fıkra gereğince ödediği miktar için, işin yapılmaması, hatalı yahut eksik yapılmasına sebep olan stajiyer veya noterlik personeline rücu edebilir." şeklinde düzenlenmiştir.

2-         Görüldüğü üzere, anılan maddede kusurdan sözedilmemiş, dolayısıyla noterlerin bu göreve dair kişisel sorumlulukları, kusursuz sorumluluk esasına göre düzenlenmiş bulunmaktadır.

3-      1512 Sayılı Kanunun 162 maddesi uyarınca noterlerin sorumluluğu için;

a-       NOTERIN VEYA EYLEMLERINDEN SORUMLU OLDUĞU KIŞILERIN GÖREVLERIYLE ILGILI BIR EYLEMLERI OLMALI;

b-     BIR ZARAR BULUNMALI;

c-      ZARAR DOĞURAN EYLEM HUKUKA AYKIRI OLMALI,

d-     ZARARLA EYLEM ARASINDA UYGUN ILLIYET BAĞI bulunmalıdır.

4-      Anılan madde noterin kusursuz sorumluluğunu düzenlemekte ise de, kusursuzluğun ispatı yerine zarar ile uygun nedensellik bağının kesildiğinin kanıtlanması durumunda sorumluluğun ortadan kalkacağı açıktır.

5-       Doktrinde de değinildiği üzere, kusursuz sorumlulukta da zarar görenin veya üçüncü kişinin ağır kusurunun veya mücbir sebep halleri gibi illiyet bağını kesen bir durumun varlığının kanıtlanması halinde sorumluluktan kurtulunabilecektir ( Tekinay S., Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Cilt 1, 1985 İst., Sayfa 764 vd; Kartal B., Noterlerin Hukuki Sorumluluğu ve Kusursuz Sorumluluk, Yargıtay Dergisi, Cilt 24, Sayı 3, Sayfa 340 vd ).

6-      Uygun illiyet bağı ile belirtilmek istenen noterin veya çalıştırdığı kişilerin yaptığı noterlik işlemlerinden dolayı zarar doğmuş olmasıdır.

7-      Noterin sorumluluktan kurtulması için zararla eylem arasındaki illiyet bağının kesildiğini kanıtlaması gerekir. Bu da ancak mücbir sebebin varlığı veya üçüncü kişinin ağır kusuru veyahutta zarar görenin ağır kusurunun bulunması ile mümkün olacaktır,


8-      Yasa koyucu Noterlik Kanunu'nun 162. maddesiyle genel nitelikteki kusursuz sorumluluk ilkeleri dışında özel bir kurtuluş kanıtı getirmemiştir ( Kartal B, a.g.e., s. 349 vd ).

Tags: avukat ara | tapu | tapu davaları | tapu kaydının düzeltilmesi | tapu tahsis | tapu tahsis belgesi


e-mail:
info @ kaydulhukuk.com

Telif Hakkı © 2012 Kaydul Hukuk Bürosu. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,
Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.